Ugrás a tartalomra
Pierre Jaquet Droz

Pierre Jaquet Droz

Diákként Bernoulli-tól tanulta a matematikát és a fizikát, s hamarosan ismertté vált automata figuráinak köszönhetően, amiket nyugodtan nevezhetünk a mai robotok elődjeinek. A Zenész Hölgy, az Író és a Rajzoló igazi szenzációnak számított akkoriban, s felkeltették Európa uralkodóinak érdeklődését is. Pierre Jaquet Droz a Felvilágosodás korának egyik legnagyobb műszaki géniusza volt. Azt, hogy innovativitásával milyen mértékben megelőzte korát, jelzi az, hogy az órák ma is az ő útmutatásai alapján készülnek.
Droz három manufaktúrát nyitott: La Chaux-de-Fondsban (1738), Londonban (1774) és Genfben (1784).  A műhelyek emléke előtti tisztelgés gyanánt a mai kollekciók közül három ezeknek a városoknak a nevét viseli.

Az egytől egyig kézzel készített órák számos tekintetben különlegesek, ezért vitathatatlan, hogy a Jaquet Droz napjaink egyik legelőkelőbb óramárkája. Az általában drágakövekkel (olykor-olykor meteorit darabkákkal) díszített óralapok szegélye 18 karátos aranyból készül és legtöbbször több kisebb óralap is van az órák, percek, másodpercek mérésére és ezek a középponttól elcsúsztatva helyezkednek el. Az óracsavart az alapító által is használt két kis csillag díszíti, az óramutatók pedig mindig kékek.

A Numerus Clausus szériákból 8 vagy 88 darab készül, de ha valaki még több egyediségre vágyik, akkor lehetőség van személyre szabásra.